intuitie of emotie

Intuïtie of Emotie?

“Je moet naar je gevoel luisteren” hoor ik tegenwoordig veel om me heen. Toch ben ik het daar niet mee eens. Of in elk geval niet volledig. Het maakt namelijk nogal verschil of je je emoties volgt bij het maken van keuzes of dat je op je intuïtie vertrouwt. Dit zijn twee totaal verschillende dingen. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat nou eigenlijk het verschil is tussen emotie en intuïtie. En dat is belangrijk om te weten als het gaat om je gevoel volgen! Gevoel is feitelijk een containerbegrip en emotie en intuïtie zijn daar beiden onderdeel van. In deze blog leg ik uit wat het verschil is en geef ik tips om keuzes vanuit je intuïtie te maken.

Emotie

Emotie is het gevoel dat uit ons verstand voortkomt. Het wordt veroorzaakt door een gedachte of een overtuiging. En daar zit meteen de crux, want op een positieve gedachte of overtuiging volgt een emotie die we als positief ervaren (blijdschap bijvoorbeeld), op een negatieve overtuiging of gedachte volgt een emotie die we als negatief ervaren (bv boosheid, verdriet, jaloezie).

Een voorbeeld: je wordt boos als iemand op straat tegen je aan botst en geen sorry zegt. De boosheid wordt veroorzaakt door een gedachtes zoals: Dit mag de ander niet doen! Dat doe je toch niet!

Een ander voorbeeld: je hebt een dagje vrij genomen, de zon schijnt, je zit op het terras, de wijn is lekker, je voelt je blij!

De blijdschap wordt veroorzaakt door de gedachte dat het precies is zoals je je had voorgesteld, alles is perfect.

Emoties zijn dus afhankelijk van je eigen overtuigingen en gedachtes, hoe jij een situatie ervaart en ‘het verhaal’ dat jij ervan maakt (vaak onbewust) of jouw beeld over hoe het zou moeten zijn.

Intuïtie

Intuïtie is je onderbuik gevoel, ook wel het 6e zintuig genoemd. Vaak is dit een gevoel dat we met ons verstand niet kunnen verklaren. “Het voelde gewoon niet goed”. Of je ontmoet iemand voor het eerst en het voelt meteen goed; alsof je elkaar al jaren kent.

Bij intuïtie worden er signalen uit de omgeving en uit de energie van anderen door ons lichaam en ons (onder)bewustzijn opgepikt die we met onze andere zintuigen niet kunnen waarnemen en met ons verstand niet kunnen verklaren.

Op je gevoel vertrouwen is dus maar net wat ermee wordt bedoeld. Ik ben zelf absoluut voorstander van het luisteren naar je intuïtie, keuzes maken op basis van emoties daarentegen raad ik iedereen af.  Maar hoe kun je dan onderscheid maken tussen die twee? Hoe weet je of je te maken hebt met een emotie of met je intuïtie?

Hoe weet ik wat ik voel?

Een paar tips om je te helpen onderscheid te maken en meer op je intuïtie te vertrouwen:

  1. Emoties veroorzaken vaak spanning, onrust, angst en stress. Een bepaalde onderliggende overtuiging of gedachte is hier de kern van en het helpt om die boven tafel te krijgen voor jezelf. Misschien ben je bang om te falen of bang voor de reacties van je omgeving als je ergens voor kiest?
  2. Stel jezelf de vraag: kies ik vanuit kracht of vanuit angst?
  3. Als je heel sterk het gevoel hebt dat je iets wel of niet moet kiezen en je weet niet waarom – je kunt het niet verklaren – dan heb je goede kans dat dit je intuïtie is. Wat ook kan helpen is dit:
  4. Geef jezelf de ruimte om een keuze te maken. Geef het de tijd en slaap er letterlijk een paar nachten over. Je kunt je onderbewustzijn aan het werk zetten door een paar avonden vlak voor het slapen jezelf het vraagstuk voor te leggen.
  5. Wanneer je ruimte ervaart bij of na een bepaald besluit dan is dit vaak een teken van je intuïtie dat dit het juiste is. Je intuïtie gaat uit van het positieve, waar met emotie vaak angst gepaard gaat.
  6. Luister naar je lichaam. Voel je spanning of juist ontspanning als je in gedachten een keuze maakt?
  7. Zoek de stilte op. Adem gericht naar je onderbuik en voel welk antwoord daar verscholen ligt. Dit is de plek van je intuïtie.

Vind je het moeilijk om naar je intuitie te luisteren omdat je hoofd zo vol zit? Wil jij jouw intuïtie meer de ruimte geven? Kom dan naar de Feminine Flow Inspiratie Avond! Een avond met gelijkgestemde vrouwen, waarin je naar binnen keert en door middel van meditatie en oefeningen ontdekt wat er in jou leeft en wat je intuïtie je te vertellen heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.