Een vrouw in één van mijn trajecten beschreef het als volgt: “Ik dacht steeds: Nog even volhouden, het wordt vanzelf weer beter … maar dat werd het uiteindelijk niet. Het werd eigenlijk alleen maar erger en toen kon ik er niet meer omheen en moest ik me ziekmelden. Ik kon gewoon niet meer functioneren.”

Dit is geen zeldzame uitspraak. Veel mensen die ik begeleid bij stress en burn-out bekennen dat ze er gewoon niet aan wilden. “Dit overkomt mij toch niet?”

En daardoor word er vaak veel te laat aan de bel getrokken.

Stress hoort bij het leven en een beetje stress is ook helemaal niet verkeerd. Stress motiveert, zet aan tot actie en leidt soms zelfs tot betere prestaties. Maar teveel of te lang stress ervaren brengt risico’s met zich mee.

RISICO’S

Want wist je dat:

– 36% van het verzuim onder medewerkers stress gerelateerd is?

– 1 op de 6 medewerkers burn-out klachten heeft?

– Iedere burn-out gemiddeld € 60.000 kost?

– Werkhervatting bij een burn-out vaak pas na 6 tot 8 maanden plaatsvindt?

(Bron: TNO/CBS)

De signalen serieus nemen en op tijd ingrijpen is dus cruciaal. En toch lijkt dit lastig en negeren veel mensen hun klachten. Hoe komt dat nou?

In de eerste plaats willen veel mensen er niet aan dat ze ‘het even niet meer aankunnen’.  Schaamte speelt dus een belangrijke rol. Schaamte dat je het niet aan kunt, dat je je collega’s in de steek laat, dat je faalt… Maar ook de angst voor eventuele consequenties als je aangeeft dat het teveel is en het even niet meer gaat.

En dat helpt natuurlijk niet mee. Want als je de signalen niet serieus neemt en niet op tijd aan de bel trekt, dan geeft jouw lichaam op een gegeven moment vanzelf aan dat het zo niet langer gaat. En dan móet je er wel aan.

SIGNALEN

Dus wanneer trek je aan de bel? Een paar belangrijke signalen om in de gaten te houden zijn deze:

  • vermoeidheid
  • gestoorde of onrustige slaap
  • prikkelbaarheid
  • niet tegen drukte/herrie kunnen
  • emotionele labiliteit
  • piekeren
  • gejaagdheid
  • concentratieproblemen
  • vergeetachtigheid

Herken je 3 of meer symptomen bij jezelf? Let dan nog even goed op.

Heb je daarnaast het gevoel van machteloosheid of controleverlies? Het gevoel dat je grip verliest? Dan is het goed om aan de bel te trekken.

JEZELF SERIEUS NEMEN

In ‘officiële’ termen zou er ook nog sprake moeten zijn van significante beperkingen in beroepsmatig en/of sociaal functioneren om van overspanning te kunnen spreken en is er sprake van een burn-out als deze klachten al meer dan 6 maanden aanhouden. Mijns inziens doe je er goed aan om eerder aan de bel te trekken: heb je last van 3 of meer bovengenoemde klachten en het gevoel dat je grip verliest? Neem de signalen serieus, maak het bespreekbaar (bij je leidinggevende of een vertrouwenspersoon) en zoek hulp. Het getuigt juist van kracht als je jezelf serieus neemt!

Ben je benieuwd hoe ik je van stress naar balans kan helpen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende Inzicht Sessie. In deze call kijken we heel concreet waar jij tegenaan loopt en krijg je sowieso 1 tip van mij waar je direct mee verder kunt.

Liever eerst zelf aan de slag? Bestel dan het e-book De 3 meest gemaakte fouten bij stress.

Christine is zelfstandig coach en helpt vrouwen de balans in hun leven weer terug te vinden, zodat je rust in je hoofd ervaart en weer grip op je leven hebt.