Waarom doe jij wat je doet?

Denk er eens over na. Waarom doe je het werk dat je doet? Of dat project? Of die ene klus?

Ben je er ‘zomaar ingerold’, ben je gevraagd en leek het je wel wat, of heb je er specifiek naar toegewerkt?

Toen ik jaren geleden nog in loondienst was, deed ik ‘gewoon’ mijn werk en daar kwam ik best ver mee. Ik had een goede functie en verdiende een mooi salaris waar ik leuke dingen van kon doen.

Ik deed mijn best, leverde kwaliteit en ging er vanuit dat mijn talent vanzelf wel zou worden opgemerkt waardoor ik stappen kon blijven zetten. Maar het ‘spel’ bleek toch net iets anders te werken.

Zeker toen er een fusie aan zat te komen en we ook nog eens met andere culturen te maken kregen, bleek hard werken alleen niet genoeg.

Toen ik uiteindelijk (zelf) de organisatie verliet om mijn heil ergens anders te zoeken, kreeg ik de feedback mee dat ik “een talentvolle vrouw met het hart op de goede plek en met de juiste kwaliteiten” was, maar dat mijn collega het spel net iets slimmer wist te spelen, daarmee strategischer was en het dus goed deed in de context van verandering en politieke belangen. Dat veel medewerkers niet meer met haar wilden samenwerken omdat ze haar niet vertrouwden speelde kennelijk geen rol…

Als ik terugkijk heb ik er 3 dingen van geleerd.

  1. Hard werken, talent hebben en kwaliteit leveren betekent nog niet vanzelfsprekend dat je wordt ‘ontdekt’ en doorgroeit. Je zult jezelf soms echt een handje moeten (laten) helpen.
  2. Het spel slim spelen betekent niet perse dat je niet authentiek bent. Zo lijkt het in de praktijk alleen wel vaak te gaan, waardoor je dat voor waar gaat zien en je denkt: ‘laat maar, zo hoeft het niet voor mij’ (herkenbaar anyone??)
  3. Trouw blijven aan jezelf vraagt om een duidelijke WHY. Ik had dat in die tijd helemaal niet helder en dat maakte dat ik veel minder goed met tegenslag kon omgaan en ook geen interne drive had (behalve mijn ijzersterke discipline, die brengt me altijd een heel eind ). Sinds ik mijn why helder heb, kan ik veel makkelijker mezelf blijven, ook in spannende situaties.

Herken je iets uit mijn verhaal?

De vrouwen waar ik de afgelopen weken mee heb gesproken in elk geval wel.

Bovendien hadden ze ook allemaal het verlangen om dingen anders te doen: om hun ambities waar te maken én trouw te blijven aan zichzelf, om impact te maken vanuit authentiek leiderschap.

Eén van de dingen die belangrijk is in het ontdekken van jouw authentiek leiderschap (de manier waarop jij sturing geeft aan jezelf en anderen op een manier die bij je past), is het helder hebben van je WHY.

Waarom doe je wat je doet?

Wat is daarin belangrijk voor je?

En waarom doet dat ertoe voor jou?

Het is niet voor niks de eerste key in mijn nieuwste eBook Authentiek vrouwelijk leiderschap – 7 keys (gratis te downloaden).

Dus denk vandaag eens na over de vraag: Waarom doe ik wat ik doe?

Christine is Female Empowerment & Mindset Coach. Ze helpt vrouwen die worstelen met stress-gerelateerde klachten (zoals veel piekeren, slecht slapen, kort lontje hebben, zich gejaagd voelen) naar meer energie, regie en zelfvertrouwen. Zodat ze weer gaan genieten van hun leven en weer de leuke moeder, partner en vriendin kunnen zijn die ze zo graag willen zijn. Met haar bedrijfskundige achtergrond en jarenlange ervaring in HR weet ze razendsnel tot de kern te komen en weet ze zelf hoe het is om de balans te vinden tussen werk en privé. Christine is NOBCO gecertificeerd coach, aangesloten bij diverse coach- en vitaliteits-platformen en werkt voor zowel particulieren als bedrijven.