Waarom burn-out vaker voorkomt bij vrouwen

Wist je dat ruim 165.000 vrouwen zich jaarlijks bij de huisarts melden met burn-out klachten? En dat burn-out twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen?

Vorig jaar rond deze tijd stond ik in de Fabulous Mama met een interview over stress en burn-out bij vrouwen. En nog steeds is dit onderwerp heel relevant.

Want hoewel de wereld er inmiddels heel anders uitziet dan 12 maanden geleden, is stress en burn-out nog altijd een groeiend probleem, zeker bij vrouwen van 35 tot en met 39 jaar.  Hoe komt dit eigenlijk?

Oorzaken van stress bij vrouwen

Vrouwen zijn gevoeliger voor stress, ervaren vaker stress en houden stress langer vast.

Dat heeft verschillende oorzaken.

Om te beginnen hebben vrouwen vaak veel verantwoordelijkheden tegelijk, zoals werk of een eigen bedrijf, het huishouden, gezin en sociale verplichtingen. Vrouwen houden dus nogal wat ballen tegelijk hoog en blijven vaak maar doorrennen. ‘Ik moet zoveel’ is een veelgehoorde uitspraak bij vrouwen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vrouwen minder afgebakende tijd hebben (of nemen) om spanning te ontladen. De uren die ze vrij hebben staan al snel in het teken van zorgen voor anderen en er wordt dus niet of te weinig bijgetankt.

Tenslotte reageren vrouwen anders op dreigend gevaar dat stress triggert. Waar mannen eerder in de vechtmodus schieten, kiezen vrouwen juist voor verzorgen en vrienden maken. Veiligheid creëren dus. Daardoor komen ze fysiek minder snel in actie en blijft de stress dus langer in het lichaam opgeslagen.

Tussen de oren?

Stress wordt vaak gezien als iets dat tussen de oren zit. Maar hoewel (negatieve) gedachten zeker grote invloed hebben, manifesteert stress zich vooral in je lichaam. Stress betekent letterlijk spanning. Het brengt je lichaam in een staat van paraatheid, klaar voor actie. Je hartslag neemt toe, je ademhaling wordt sneller en je spieren spannen zich aan. Het elastiek staat als het ware continu strak gespannen. Niet zo gek dat het op een gegeven moment ‘ineens’ knapt.

We reageren op alle ‘gevaren’ die we meemaken én alle ‘gevaren’ die we ons in het hoofd halen: van ingrijpende gebeurtenissen tot dagelijkse irritaties, van deadlines en to-do-lijsten tot de angst niet goed genoeg te zijn of niet aan verwachtingen te kunnen voldoen…

Hoe meer je je druk maakt over dit soort dingen, hoe meer adrenaline in je bloed, hoe meer stress en hoe groter de kans op een burn-out.

Zo herken je stress of burn-out

Stress zorgt voor lichamelijke klachten en beïnvloed je gevoel en gedrag. Dit zijn een aantal belangrijke symptomen:

·     Je bent prikkelbaar en gespannen;

·     Je piekert veel;

·     Je voelt je leeg en uitgeput, je kunt je niet meer opladen;

·     Je maakt fouten, vergeet dingen en bent besluiteloos;

·     Je bent snel boos of huilt om niets;

·     Je hebt minderwaardigheidsgevoelens;

·     Je bent verslavingsgevoeliger; je drinkt meer koffie, snoept veel, drinkt meer alcohol, rookt enzovoort;

·     Je bent minder productief en efficiënt, terwijl je wel veel uren maakt;

·     Je hebt een verslechterde lichamelijke conditie, je bent vaak verkouden, grieperig, moe et cetera.

Herken je deze symptomen? Blijf er dan niet mee rondlopen maar trek aan de bel en schakel hulp in. Ook als je twijfelt. Stuur me gerust een bericht, ik help je graag.

Dat overkomt mij niet

Een burn-out is vaak moeilijk te begrijpen, je zit er ‘ineens’ middenin. En juist als je denkt “dat overkomt mij niet”, dan moet je oppassen. Want iedereen met een burn-out heeft langere tijd allerlei signalen genegeerd. Je bent maar doorgegaan en hebt niet geluisterd naar je eigen behoeftes. Dus als je meerdere van de bovengenoemde symptomen herkent en je denkt ‘het zal wel meevallen’, think again.

Ook alles perfect willen doen en (te) hoge eisen stellen aan jezelf, zijn twee belangrijke ingrediënten voor een burn-out. Het is namelijk nooit goed genoeg. Je blijft maar zoeken naar de bevestiging dat je wél goed genoeg bent, maar zolang je het zelf diep van binnen niet gelooft, ga je van de buitenwereld niet de bevestiging krijgen dat je goed, slim of mooi genoeg bent. En dus blijf je krampachtig je best doen om het perfect te doen. Een never ending circle.

Tijd nemen voor jezelf is een must

Of je nou in een burn-out zit, hard op weg bent of met vlagen stress ervaart, tijd voor jezelf nemen is een must. Om te ontspannen, jezelf op te laden, naar binnen te keren en afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen.

Dat vraagt om grenzen aangeven, nee zeggen en voor jezelf opkomen. Dingen die, als het erop aankomt, nog best lastig kunnen zijn. Maar die wel noodzakelijk zijn om weer grip te krijgen op je leven.

Je hoeft het niet alleen te doen. Waar komt eigenlijk dat hardnekkige idee vandaan dat we alles alleen zouden moeten kunnen? Om hulp vragen is juist heel krachtig en vaak de eerste stap naar herstel. Als je eenmaal open staat voor hulp, zul je zien dat er veel hulp voor handen is. Het is vooral zoeken naar wat werkt voor jou.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Stuur me gerust een bericht.

Inspiratiedag

Heb je geen burn-out maar wil je wel een dag ME-time, ontspannen, opladen en geïnspireerd worden? Kom dan naar de Female Empowerment Inspiratiedag op 1 november in het Coachatelier in Berlicum (bij Den Bosch).

Je leert o.a.

·     Mijn #1 oefening om dicht bij jezelf te blijven (ook als er veel speelt), zodat je niet zo snel wordt afgeleid en focus houdt op wat echt belangrijk is

·     Hoe je krachtig overkomt zonder hard je best te moeten doen

·     Hoe een diepe connectie met jezelf voelt én hoe krachtig echte verbinding met andere vrouwen is

En nog zoveel meer.

(Vanwege veiligheid (Covid), intimiteit en exclusiviteit is er plek voor maximaal 8 vrouwen. Er zijn nog 2 laatste plekjes beschikbaar. Reserveer hier jouw plek.)

Ben jij erbij?

Tot slot

Denk niet: ‘ik kijk het nog even aan’. Stress en burn-out gaan meestal niet vanzelf over. Zeker in deze periode, waarin werk en privé nog meer in elkaar overlopen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen.

Heb je geen tijd? Realiseer je dan dat veel energie hebben belangrijker is dan tijd. Want zonder energie kun je ook weinig met je tijd. Komt er veel minder uit je handen. En ga je vaak harder werken. Met nog minder energie tot gevolg.

Jij kiest.

Christine is Female Empowerment & Mindset Coach. Ze helpt vrouwen die worstelen met stress-gerelateerde klachten (zoals veel piekeren, slecht slapen, kort lontje hebben, zich gejaagd voelen) naar meer energie, regie en zelfvertrouwen. Zodat ze weer gaan genieten van hun leven en weer de leuke moeder, partner en vriendin kunnen zijn die ze zo graag willen zijn. Met haar bedrijfskundige achtergrond en jarenlange ervaring in HR weet ze razendsnel tot de kern te komen en weet ze zelf hoe het is om de balans te vinden tussen werk en privé. Christine is NOBCO gecertificeerd coach, aangesloten bij diverse coach- en vitaliteits-platformen en werkt voor zowel particulieren als bedrijven.