in balans

Mijn 3 belangrijkste tips om in balans te blijven, juíst in spannende tijden

We kunnen er niet omheen. Het Corona virus is op dit moment realiteit en vraagt van een ieder van ons om flexibel te zijn, je aan te passen en dingen anders te doen dan je gewend was.

En dat is soms lastig. Want we willen wel verandering (change of scenery noem ik het maar) maar we willen meestal niet veranderen. Want dat kost energie en ons brein wil nou juist energie besparen en zo efficiënt mogelijk zijn. Toch vraagt de huidige situatie van ons om dingen anders te doen. Zo ook van mij. En dat kan je snel uit balans brengen.

Daarom deel ik heel graag een aantal tips met je hoe je in spannende tijden zoals deze in balans blijft. Want ik hoor van veel mensen om me heen dat ze zich onrustig voelen door alles wat er speelt, uit balans zijn en stress ervaren. En misschien herken je dat bij jezelf ook. Daarom mijn 3 belangrijkste tips om meer balans te ervaren, juist in deze tijd.

Tip #1 Check een aantal keer per dag in bij jezelf

We zijn zo gewend om vanuit ons hoofd te leven dat ons lijf amper meer mee doet. Hebben we ergens pijn, dan moet dat zo snel mogelijk weg. Toch? Terwijl er juist zoveel informatie uit te halen valt! En niet alleen uit je lijf, ook uit je emoties. Dus check een paar keer per dag in bij jezelf. Al doe je het terwijl je op het toilet zit. Je doet dit als volgt:

Ga ontspannen zitten, zet je voeten naast elkaar op de vloer en sluit je ogen. Haal een keer diep adem en zucht lekker uit. Stel jezelf de vraag, hoe voelt mijn lijf op dit moment? Waar voelt het ontspannen en waar voelt het gespannen? Zonder oordeel, zonder verhaal waar het door komt, je hoeft alleen maar te observeren. Je kunt de delen waar het gespannen voelt proberen meer te ontspannen maar dat hoeft niet.

Vervolgens stel je jezelf de vraag: hoe voel ik mij op dit moment? Welke emoties heb ik? En dit is een heel interessante want je hoofd wil het gaan invullen voor je. Die komt met verhalen hoe je je zou moeten voelen bijvoorbeeld. Of hoe juist niet. Of je kunt totaal blank gaan, dat je ineens niks meer voelt. En blijf er dan maar eens bij. Hoe voelt het om niks te voelen? Of misschien voel je juist heel veel emoties. Probeer ook die dan gewoon te voelen, zonder verhaal, zonder oordeel. Welke emoties zijn het eigenlijk?

Voel je voeten dan weer stevig op de vloer, adem nog een keer diep in naar je buik en langzaam uit, word je weer gewaar van waar je bent en open langzaam je ogen.

Op deze manier blijf je gewaar van hoe het met je is, hoe je lijf voelt en welke emoties je hebt. Hoe meer je in contact bent met hoe je je voelt, hoe beter je kunt voelen wat je nodig hebt. Misschien is dat een momentje rust, even met een kop thee op de bank zitten, misschien je hart luchten bij een vriendin of buiten een rondje lopen. En dat brengt me bij tip #2.

Tip #2 Beweeg!

Het lijkt misschien voor de hand liggend, en dat is het ook. 😁 Toch doen we het veel te weinig, zeker in tijden van stress. Door stress gaat je brein als het ware ‘dicht’ en ga je nog meer op de automatische piloot (want nadenken kost nou eenmaal energie!). En dus ligt bankhangen, de hele dag aan de keukentafel achter je laptop blijven zitten en niet sporten (want de sportschool is dicht dus je hebt meteen een goed excuus) voor de hand. Maar je lijf én je brein vragen om beweging! Dus wil je minder onrust in je hoofd, minder stress en meer energie? Ga dan bewegen! En dat hoeft echt niet meteen 5km hardlopen te zijn, een paar keer rekken en strekken per dag helpt al. Kom achter die keukentafel vandaan, loop een rondje buiten, zet een lekker nummer op en ga lekker dansen in je woonkamer (en laat je kids vooral lekker meedoen!), wat dan ook. Maar zorg dat je beweegt en haal goed adem zodat je hersenen voldoende zuurstof krijgen. Daardoor krijgt paniek, onrust en stress minder kans!

Tip #3 Wees je bewust van je gedachten

Dit is altijd een belangrijke maar zeker nu. We hebben meer dan 50.000 gedachten per dag en het merendeel daarvan is negatief. Dit wordt nu nog eens extra gevoed door alle paniek en stress in de wereld om ons heen. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is: je kunt je gedachten beïnvloeden. Je hebt je dan wel eerst bewust te worden van wat je denkt. Weet dat een gevoel altijd een gedachte volgt, altijd. Dus gebeurt er iets en zorgt dat voor een bepaald gevoel, kijk dan eens welke gedachte over de situatie jouw gevoel veroorzaakt. Zit er een oordeel in de weg? Of angst? We hebben allemaal beperkende overtuigingen (denkpatronen die je in de weg zitten) en het helpt om te weten welke gedachte jij keer op keer herhaalt. Zodat je die uiteindelijk kunt omvormen tot een helpende gedachte!

De komende tijd zal ik nog veel meer tips delen, juist omdat je zelf zoveel meer invloed hebt dan je denkt. Het vraagt van jou om je bewust te worden van jezelf, je gedachten en je lichaam en ik help je daar graag bij!

Zorg goed voor jezelf,

X Christine

PS. Loop je vast en kom je er niet uit voor je gevoel? Misschien is de gratis coachcall dan iets voor jou. Daarin kijken we samen waar je tegenaan loopt, wat je precies nodig hebt en of ik je daarin kan helpen. Kost niks en levert je altijd iets op.