Je stelt altijd wel iemand teleur, laat het vooral niet jezelf zijn.

Als je me al wat langer kent, dan weet je dat ik weinig spijt heb van dingen. Natuurlijk maak ik ook weleens verkeerde keuzes, maar de meeste keuzes maak ik heel bewust en met de kennis die ik op dat moment heb. Dat betekent dat ik het wel jammer kan vinden dat bepaalde dingen wel of juist niet gebeurd zijn, maar echt spijt heb ik maar zelden. En dat scheelt een hoop gedoe, gepieker en verspilde energie kan ik je vertellen.

Toch spreek ik veel vrouwen die vaak piekeren en dingen wel anders zouden willen maar toch blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan. En daarmee dus ook krijgen wat ze altijd kregen.

Laat ik je een voorbeeld geven.

Een vrouw die onlangs meedeed aan mijn leiderschapsprogramma, laat ik haar voor het gemak Vera noemen, had een mooie functie als manager van een grote club mensen. Ze deed het goed, haar leidinggevende was tevreden en alles liep lekker. Toch voelde ze ergens dat ze meer in haar mars had en dat haar ambities nog nèt iets verder gingen dan haar huidige functie. Maar toen de positie van haar manager onverwacht vacant kwam, zou ze in eerste instantie niet hebben gereageerd. Niet alleen kwam haar onzekerheid om de hoek kijken, ook het teleurstellen van haar team zat haar in de weg. Ze had juist zo’n goede band met hen opgebouwd, er was eindelijk een beetje rust in de tent en ze zou vast mensen teleurstellen als ze haar ambities kenbaar zou maken. Ze kon haar team toch niet in de steek laten voor haar eigen ambities?

Tijdens één van onze sessies noemde Vera tussen neus en lippen door de situatie op haar werk en beredeneerde waarom ze niet op de openstaande functie zou moeten reageren. Gelukkig pakt mijn ‘bullsh*t radar’ dit soort dingen feilloos op; ik voelde aan alles dat ze zichzelf voor de gek zat te houden. Zeker in dit geval, omdat ik bij vrouwen heel vaak zie dat zowel onzekerheid als loyaliteit naar het team, het najagen van hun eigen ambities in de weg staat. En daarmee groeien veel vrouwen een stuk minder snel door dan hun mannelijke collega’s, terwijl uit diverse onderzoeken blijkt dat het ambitieniveau van mannen en vrouwen toch echt vergelijkbaar is.

Dus vroeg ik aan Vera wat er zou gebeuren als ze het niet zou doen. Als een collega van haar wel zou reageren op de positie en de baan zou krijgen. Als zij vervolgens nog jaren in dezelfde rol zou blijven omdat ze haar ambities niet kenbaar had gemaakt en haar team niet wilde teleurstellen. Als ze dus letterlijk zou blijven doen wat ze deed, hoe comfortabel dat op dit moment misschien ook nog was. En jahoor, daar kwam het: ‘Ja, dan zou ik toch wel spijt hebben ja’.

Misschien herken je dit bij jezelf ook. Dat je keuzes maakt die jou vooral in je veilige comfortzone houden. Dat je je laat leiden door angst. Dat je je laat afleiden door je eigen bullsh*t en het vervolgens voor jezelf recht zit te praten: nu is niet het moment, mijn gezin heeft me nodig, ik moet me eerst bewijzen, ik ben er nog niet klaar voor, eerst moet ik nog …. . Alles om het ongemak maar uit de weg te gaan.

Weet je, spijt ontstaat vooral door de keuzes die je maakt vanuit angst. Door dingen die je uit de weg gaat omdat je jezelf (al dan niet onbewust) liever veilig houdt. En dat is natuurlijk helemaal prima, als dat ook écht is wat je graag wilt. Maar ik spreek zo vaak vrouwen die – als ze heel eerlijk zijn – eigenlijk iets anders zouden willen. Of het nou gaat om promotie maken, een weekje weg met vriendinnen, een opleiding volgen, op retraite gaan, om salarisverhoging vragen, of wat dan ook. Maar ze doen het allemaal niet omdat ze aan bepaalde verwachtingen willen voldoen, bang zijn om te falen, onzeker zijn, of – en deze komt zo vaak als dé grote aap uit de mouw – omdat ze anderen niet willen teleurstellen.

Als jij deze ook herkent, denk dan hier eens over na:

“Je stelt altijd wel iemand teleur, laat het vooral niet jezelf zijn.”

Wat als je jezelf wat minder vaak zou teleurstellen? Je eigen grenzen beter zou respecteren? Wat als je je eigen dromen en ambities zou najagen? Wat nou als je eens wat vaker keuzes zou maken vanuit je eigen kracht en intuïtie? Hoe zou dat voor je zijn? Hoeveel meer voldoening zou je ervaren denk je? Hoeveel gelukkiger zou je zijn? Hoeveel meer impact zou je maken? En niet te vergeten, hoeveel leuker zou je jezelf vinden als mens, als vrouw, als moeder, als partner?

Elke keer weer, in iedere ronde van het Leading with Impact programma, zie ik wat het met vrouwen doet wanneer ze besluiten om zichzelf en hun dromen, ambities en verlangens belangrijk te maken. Hoeveel authentieker, krachtiger en stralender ze worden wanneer ze keuzes gaan maken vanuit kracht en verlangen, in plaats vanuit angst. Hoeveel meer voldoening en impact ze maken, zodra ze écht hun eigen pad gaan volgen. Hoeveel meer ze gaan genieten zodra ze IN hun eigen leven stappen, en niet meer langs de zijlijn blijven staan.

Zeg eens eerlijk, hoe zou dat voor jou zijn?

Wat zou het je opleveren als jij jezelf niet langer klein houdt? Als je je excuses overboord gooit en gaat doen waar je hart sneller van gaat kloppen? Waar zou het jouw leven zoveel rijker, mooier en zinvoller maken?

Ik hoop dat je een moment neemt om deze vraag bij je binnen te laten komen. Om het te laten zakken naar de plek van je gevoel en je hoofd en je criticus er even buiten te laten. Wat voel je dan?

Ik ben benieuwd wat deze vraag (en deze hele blog) bij je teweeg brengt. Wil je het met me delen? Leuk als je me een mailtje stuurt of een pb via LinkedIn.

Tot slot: weet dat je altijd een keuze hebt. Zorg dat je er geen spijt van krijgt. 

Liefs, Christine

PS1: Letterlijk iedere vrouw die meedoet of heeft meegedaan aan het Leading with Impact programma, is door haar eigen ongemak heengegaan. Iedere vrouw vindt het spannend, zonder uitzondering. Het verschil tussen hen en veel andere vrouwen? Ze maken een keuze vanuit kracht. Ze maken hun verlangen groter dan hun excuses.

Ben jij er ook klaar voor of voel je dat verlangen ook? Schrijf je dan NU in voor de najaarseditie van het Leading with Impact programma (start sept/okt ’23). Of vul het vragenformulier in als je nog vragen hebt.

Download hier gratis het eBook over Authentiek Vrouwelijk Leiderschap.

PS2: Ohja, en Vera? Die is ervoor gegaan, heeft de job gekregen en zit nu nóg beter op haar plek. 🎉 Ze heeft er geen moment spijt van gehad. En met die teleurstellingen van anderen bleek het ook nog eens best mee te vallen.

Voel jij ook dat je toe bent aan (zelf)leiderschap, je eigen authentieke leiderschapsstijl ontdekken of meer je vrouwelijke kant in te brengen in je werk? Download dan mijn gratis eBook met 7 keys voor authentiek leiderschap, of blijf op de hoogte en ontvang regelmatig waardevolle content & tips via de mail.

Christine is leiderschapscoach voor vrouwen. Met haar Leading with Impact programma en in 1:1 coachtrajecten begeleidt ze vrouwelijke managers en leiders om vanuit authentiek leiderschap impact te maken en zich krachtig te voelen.