Ik wil het wel maar vind het spannend, zei ze.

Een tijdje terug kwam mijn dochter (8) thuis van school met een flyer over de leerlingenraad. Ze zoeken nieuwe leden en ieder kind in groep 5 t/m 7 kan zich daar voor opgeven.

Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • namens jouw klas kunnen spreken
  • je stem durven laten horen in een groep
  • makkelijk met anderen praten
  • het geduld hebben om anderen aan het woord te laten
  • goed naar anderen kunnen luisteren
  • betrouwbaar zijn

(Ik ben overigens benieuwd hoeveel meisjes -of kinderen überhaupt- alleen al op basis hiervan denken: laat maar zitten. Net als veel vrouwen dat ook bij de meeste functieomschrijvingen hebben. Herkenbaar?)

‘Nou ik ga me daar echt niet voor opgeven hoor’, zei mijn dochter meteen toen ze de flyer aan mij liet zien. (Ik denk niet dat ze bovenstaand lijstje had gelezen want dan had ze de flyer misschien op school al weggegooid.)

‘Ok’, zei ik, ‘maar ik denk wel dat jij dat juist heel goed zou kunnen.’ ‘Nou, ik weet het gewoon nog niet’, zei ze, en daar lieten we het even bij.

Gister kwam ze er nog een keer op terug. ‘Mam, ik wil het misschien wel, maar ik vind het gewoon heel spannend. Ik ben bang dat ik dan niks durf te zeggen’.

En dan breekt mijn hart. Want het is zo’n capabel meisje, maar haar onzekerheid zit haar veel te vaak in de weg. 

Vorige week had ik een gesprek met een leuke en ambitieuze vrouw, mooie positie als manager en veel in haar mars. Toch twijfelt ze aan zichzelf, is ze terughoudend. Zo houdt ze bijvoorbeeld tot haar grote frustratie vaak haar mond tijdens meetings met haar collega managers. Ze is bang dat ze het niet snapt of dat het stom is wat ze wil zeggen. “Laat maar” denkt ze dan.

En dus zegt ze niks, om vervolgens heftig gefrustreerd de meeting weer uit te lopen. Want ze heeft zich al 188x voorgenomen om nu eindelijk wél gewoon eens haar mond open te trekken en te zeggen wat ze vindt. Maar op het moment suprême neemt de twijfel het over en doet en zegt ze helemaal niks. ‘Hoe kan ik mezelf nou zichtbaarder maken als ik niet eens mijn mond open trek!’

En inderdaad, daar heeft ze een goed punt.

Want als professional kom je hier nog wel mee weg. Dan kun je je  twijfel en onzekerheid nog wel compenseren door nog een tandje harder te lopen of terug te vallen op je expertise (waar ik dit blog over schreef).

Maar op een bepaald moment in je carrière werkt dat niet meer.

Bijvoorbeeld omdat je een team van experts aanstuurt waar jij weinig op de inhoud toe te voegen hebt of er zelfs bar weinig van snapt. En ook met een team van 100 mensen, 8 projecten en een aantal accounts in je portefeuille, is nóg harder werken simpelweg geen optie meer. Want de meeste avonden werkt je al door en ook jij hebt maar 24 uur in een dag en 7 dagen in de week. Toch? Ja je kunt de weekenden er nog bij pakken, maar is dat echt wat je wilt?

Dus op een gegeven moment zul je jezelf op een andere manier moeten laten zien. Als je ambitie tenminste groot genoeg is dat je nog een paar stappen wilt maken of als je nog net wat meer gewaardeerd wilt worden voor wat je doet. Maar hoe lekker gaat dat nu bij je? Hoe goed werkt het voor je als je je tijdens meetings met je peers of met de laag boven je amper durft uit te spreken?

Hetzelfde blijven doen wat je altijd deed gaat je in ieder geval niet helpen. Althans, als je ook maar een beetje lijkt op de vrouwen die ik dagelijks spreek. En die kans is groot.

Ik ben benieuwd wat dit met je doet. Raak ik wellicht een gevoelig punt bij je?

Waar hou jij nog je mond waar je je eigenlijk zou willen uitspreken? Waar laat jij je tegenhouden door je eigen onzekerheid of omdat je dingen spannend vindt? En nog belangrijker: hoe graag wil je dit veranderen?

👉 Als je je in bovenstaande herkent, plan dan een gratis sessie met me in, dan kijken we samen wat jouw eerste stap zou kunnen zijn om je krachtiger te voelen in je rol als manager. Je krijgt meteen een waardevolle tip van me, dat gebeurt namelijk altijd. Promised.

Plan hier een gratis call

Of mijn dochter zich gaat opgeven weet ik nog niet. Ze mag dat ook helemaal zelf weten. Maar als ze zich laat tegenhouden door angst terwijl het haar wel heel erg leuk lijkt, dan zal ik haar zeker stimuleren. Want ik zie het wel in haar, maar ik vind het nog belangrijker dat ze het zichzelf ziet doen. Dat ze het zelfvertrouwen krijgt en zich krachtig genoeg gaat voelen om zich uit te spreken, ook als het spannend is. 

Lieve groet, Christine

Leading with Impact Programma – hét leiderschapsprogramma voor vrouwelijke managers

PS. In september/oktober start weer een nieuwe ronde van het Leading with Impact programma. Afgelopen vrijdag had ik nog een sessie met de vrouwen die aan de huidige ronde meedoen en het is zo gaaf om te zien wat er in korte tijd al bij ze verandert. Zo vertelde een vrouw bijvoorbeeld dat ze haar ambities heeft uitgesproken bij haar manager, waarna een heel open gesprek ontstond en ze samen gaan kijken naar de concrete invulling daarvan. Een andere vrouw vertelde hoe ze al veel meer vertrouwen in zichzelf voelt waardoor ze meer rust ervaart en meer energie en voldoening uit haar werk haalt.

Ben jij ook toe aan de volgende stap in je ontwikkeling, die jou écht gaat helpen om je krachtiger te voelen in je rol? Plan dan HIER een vrijblijvende leiderschapscall in of vul het vragenformulier in als je nog vragen hebt.

Of download mijn nieuwe eBook F*ck die zelftwijfel en maak jezelf krachtig zichtbaar.