‘Ik zie te weinig wat je doet Christine’, zei ze.

Ik vergeet het nooit meer. Ik zat in mijn beoordelingsgesprek, had naar mijn idee een goed jaar achter de rug, ik had diverse projecten tot een goed einde gebracht, resultaat geleverd, dus dat moest wel goed zitten dacht ik. Maar toen zei ze: ‘Je doet je werk vast goed maar ik geef je toch een verbetering gewenst, want ik zie te weinig wat je doet. Je moet jezelf echt zichtbaarder maken Christine.’

Ik dacht dat ik flauwviel van verbazing. ‘Totally flabbergasted’, zoals ze in Amerika zeggen. Ten eerste had ik nog nooit minder dan een goed gekregen als beoordeling en ten tweede, ik wist niet eens dat zichtbaarheid een onderdeel van mijn functieprofiel was.

Toch voelde ik direct dat boos worden geen zin had. Ik moest het hiermee doen, of ik het nou terecht vond of niet. Als je me een beetje kent dan weet je dat ik best wel een vechtertje ben, zeker als het gaat over onrecht. Ik laat niet zomaar iets over mijn kant gaan. Maar in plaats van ertegen te vechten (wat meestal toch niet zoveel zin heeft), ontstak er een vuur in mij om het tegendeel te bewijzen (want het voelde als een bevestiging dat ik niet goed genoeg was, herkenbaar??). Ik besloot mezelf zichtbaar te maken en te laten zien wat ik deed. En met resultaat. Nog geen jaar later kreeg ik meer verantwoordelijkheden en maakte ik een mooie stap in mijn carrière.

Het was een enorme wake-up call. Ik was namelijk altijd in de veronderstelling geweest dat als ik maar hard genoeg mijn best deed en mijn functie goed uitvoerde, het dan wel goed genoeg was. Dat mijn leidinggevende en anderen vanzelf wel zouden zien welke resultaten ik behaalde en hoe goed ik was in wat ik deed. Maar door deze gebeurtenis ontdekte ik dat het in veel organisaties anders werkt. Dat alleen je functie goed uitvoeren niet voldoende is.

Overvaluing expertise

Ik zie op dit moment veel vrouwelijke leiders in dezelfde valkuil stappen. Ze zijn heel hard bezig om hun huidige functie zo goed mogelijk uit te voeren en gaan ervan uit dat ze daarmee vanzelf wel worden opgemerkt. En je functie goed willen doen is ook belangrijk. Er is ook niks mis met expertise. Maar het probleem is dat het niet genoeg is als je wilt doorgroeien. Goed zijn in wat je doet maakt je nog geen leider.

Veel vrouwen waar ik mee werk willen graag groeien in hun leiderschap en de wereld positief beïnvloeden. Over het algemeen geldt: hoe hoger je komt, hoe meer invloed. En juist daarom is het zo belangrijk om jezelf en dat wat je doet zichtbaar te maken. Als jij niet laat zien wat je doet, als jij er geen waarde aan hangt, waarom zou iemand anders dat dan wel doen?

En ik weet het, dit voelt voor heel veel vrouwen ongemakkelijk. ‘Ik ga toch niet roeptoeteren hoe goed ik ben?’ En dus houden veel vrouwen zich klein, maken zichzelf onzichtbaar en zijn ondertussen wel jaloers (oeioei, je zou het toch eens toegeven aan jezelf 😂) op mensen (mannen én vrouwen) die het wel doen. Sterker nog, we vinden van alles van (met name) vrouwen die deze skill goed beheersen. En zolang we daar lekker op kunnen afgeven, onszelf heel stiekem misschien zelfs wel beter vinden omdat wij dit (let op) “niet nodig hebben” 👸, slaan we de plank volledig mis. Denk je nou echt dat als ik niks op Social Media deel van wat ik doe, dat er dan iemand met mij wil werken? Natuurlijk niet, want niemand ziet dan wat ik doe. En dat is in organisaties echt niet anders.

Ik voel dat ik zelf ook weer een stap mag maken in mijn leiderschap. Dat ik mezelf nog zichtbaarder mag maken en mezelf meer mag uitspreken. Misschien heb je dat ook gevoeld in deze nieuwsbrief. En mezelf voel je dat verlangen ook in jezelf. Ik nodig je daarom uit om verder te kijken dan je huidige functie. Om jezelf af te vragen: wat gaat mijn volgende stap zijn? Waar mag ik mijn leiderschap nog verdiepen, versterken, vergroten? Wat je wel al voelt maar nog niet durft. Of misschien niet weet hoe. Wil je dit met mij samen doen, ik start in het najaar weer een nieuwe groep van ‘Leading with Impact‘. De officiële inschrijving is nog niet eens geopend maar de eerste aanmeldingen komen al binnen. Je kunt je daarom vanaf nu inschrijven als jij voelt dat het anders kan en mag. Als je toe bent aan een ‘bold move’.

Mooie dag gewenst!

Voel jij ook dat je toe bent aan (zelf)leiderschap, je eigen authentieke leiderschapsstijl ontdekken of meer je vrouwelijke kant in te brengen in je werk? Download dan mijn gratis eBook met 7 keys voor authentiek leiderschap, of blijf op de hoogte en ontvang regelmatig waardevolle content & tips via de mail.

Christine is leiderschapscoach voor vrouwen. Met haar Leading with Impact programma en in 1:1 coachtrajecten begeleidt ze vrouwelijke managers en leiders om vanuit authentiek leiderschap impact te maken en zich krachtig te voelen.