Stress op de werkvloer is beroepsziekte nr 1: meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out. Niet verwonderlijk dus dat ik in mijn coachpraktijk steeds meer vrouwen krijg met een burn-out of die goed op weg zijn om er een te krijgen.

Maar hoe voorkom je nou een burn-out? Hoe verminder je dan die werkstress? Ik deel hier mijn 3 ultieme tips met je.

1. Zet jezelf op nummer 1

En nee, dat is niet egoïstisch. Mensen met een burn-out hebben juist té lang hun baan of anderen op nummer 1 gezet en zijn daarmee zichzelf voorbij gerend. Dus denk vooral eerst eens aan jezelf. Sta een paar keer per dag stil bij hoe je je voelt en waar jíj behoefte aan hebt. Ga een frisse neus halen, bel een vriendin of geniet in stilte van je kop thee. Te druk om dit te doen? Lees dan vooral verder.

2. Creëer rust in je hoofd

Onze grootste vijand is de interne criticus die ons de hele dag stalkt: “Zie je wel, je doet het alweer niet goed.” “Dacht je nou echt dat je hier goed in was?” “Zij kan dit veel beter, laat haar het maar doen.” “Waarom zet je jezelf nou niet wat meer in de picture? Zo krijg je nooit die promotie!”.

Word je eens bewust van alle gedachten die je hebt, alle dingen die je tegen jezelf zegt. En veroordeel ze niet, word je er alleen bewust van. En bedenk dan dat het maar gedachten zijn, het is niet wie jij bent. Gedachten gaan weer voorbij, emoties overigens ook. Zie ze los van wie jij bent en ga oefenen met helpende gedachten. Let eens op de dingen die je goed doet en geef jezelf een compliment. Je krijgt er vanzelf plezier in én lachen is goed tegen de stress!

3. Zorg voor energie!

We kiezen vaak voor de gemakkelijke weg om te ontspannen: Netflix kijken, zak chips erbij, misschien zelfs nog een glas wijn. Want dat heb je wel verdiend, toch? Het zorgt misschien even voor een feel-good moment maar het levert uiteindelijk geen ontspanning op. Kies daarom voor de weg naar méér energie. Ga sporten, doe een dansje in je woonkamer (This is Power van Hardwell doet het altijd goed) of loop ’s avonds een blokje om met de buurvrouw of een vriendin. Inspanning zorgt voor de beste ontspanning.

Helpen bovenstaande tips niet meer? Dan zit je misschien toch dichter tegen een burn-out aan dan je misschien dacht en is het verstandig om hulp te zoeken.

Wil je weten hoe ik je kan helpen of heb je vragen? Stuur me dan een berichtje, ik help je graag!

Liefs, Christine