NIET GESTREST RICHTING DE KERST – 5 TIPS

Over goed een week is het kerst. Een periode van gezellig samenzijn en voor sommigen ook dagen met extra betekenis. Toch hoor ik veel mensen in mijn omgeving vooral over uitgebreide gerechten moeten bereiden, familie discussies over wie wat zou moeten doen en op werk alles nog even afronden voor het einde van het jaar. Om het over alle extra dingen op de school van de kinderen maar niet te hebben. Voor veel mensen betekent dit (nog meer) stress, gejaagdheid en vooral door blijven rennen, ook al zit je dan uitgeteld aan de kersttafel.

Maar volgens mij kan het ook anders. Daarom heb ik 5 tips voor je hoe je vooral NIET GESTREST naar de kerst komt.

Tip 1: FORMULEER JE INTENTIE

Vraag jezelf af wat je intentie is voor de kerstdagen. Waar mag het over gaan voor jou? Gaat het over een perfect diner voorbereiden of over een gezellige avond met elkaar beleven? Wat doet er écht toe voor jou en wat is eigenlijk bijzaak? Maak het concreet voor jezelf zodat het makkelijk is om je daar op te focussen in alle drukte.

Tip 2: ZORG GOED VOOR JEZELF

Met alles wat je te doen hebt, hoe kun je goed voor jezelf zorgen? Waar kun jij op een dag een rustmoment pakken en opladen? Vaak is sporten bijvoorbeeld het eerste dat bij drukte sneuvelt, terwijl dat juíst een manier is om te ontspannen en te ontladen. Aandacht hebben voor jezelf is juist in een drukke periode het allerbelangrijkste wat je kunt doen. Bedenk concreet hoe je dat deze week gaat doen. En het kan heel klein zijn, even een kop thee drinken en uit het raam staren halverwege de dag doet al wonderen. Maar ook een wandeling maken tijdens de lunch of na het avondeten. Wil je doelgericht de natuur in? Misschien is dan een natuurcoachsessie iets voor jou.

Tip 3: WEES DANKBAAR

Dankbaarheid is een ontzettend krachtige en positieve energie. Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent, hoe klein ook! Juist tijdens een drukke periode zoals met kerst, hebben we vaak de neiging om vooral te kijken naar alles wat nog moet of alle dingen die niet gaan zoals we hadden bedacht. Maar kijk eens naar wat er allemaal wél is, wat je wél hebt kunnen doen, waar je wél blij mee bent. En marineer jezelf in dat gevoel!

Tip 4: VRAAG HULP

Bedenk of je echt alles alleen moet doen of dat je ook hulp kunt vragen. We vinden het vaak zo vanzelfsprekend dat we alles zelf regelen of willen dat anderen spontaan hulp aanbieden en dat gebeurt meestal niet (als jij alles regelt, gaan mensen vaak als vanzelf meer achteroverleunen). Vraag eens heel concreet hulp aan een ander, niet omdat je het niet alleen zou kunnen maar omdat het ook veel leuker is om dingen samen te doen!

Tip 5: LAAT JE NIET GEK MAKEN

Blijf dicht bij jezelf en laat je niet gek maken. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met een meditatie, waarbij je de aandacht bewust in je lijf brengt en uit je hoofd. Maar al te vaak jumpen we als het ware uit ons lijf en zijn we bij alles en iedereen met onze aandacht en energie, maar daardoor loopt onze eigen batterij heel snel leeg. Zorg dat je goed geaard bent, check een paar keer per dag hoe je erbij zit, hoe je lijf voelt, zodat je met je energie dicht bij jezelf blijft.

Heb je iets aan deze tips gehad? Laat het me vooral even weten! #vindikleuk

En delen mag natuurlijk ook!

Ik wens je een hele fijne aanloop naar kerst en vooral heel fijne en ontspannen kerstdagen!

Wil je meer tips of heb je een specifieke vraag waar je graag antwoord op wilt? Stuur me dan een mailtje, ik help je graag!

Lieve groet,

Christine

info@christinevanandel.nl