“Life is constant growth. You cannot expect to change your life just going to one seminar. You need to constantly work on your body, your mind and your environment, to create the life you want.”

Vanmorgen keek ik een interview waarin Tony Robbins dit zegt. En ineens viel er een kwartje.

Natuurlijk weet ik ook wel dat je niet van de een op de andere dag verandert, dat je spieren moet blijven trainen om ze sterk te houden en daarmee dus ook het brein. Maar toch…

De laatste weken voor de vakantie voelde ik me weer wat onzeker worden over mijn missie en wat ik aan het doen ben en viel ik soms terug in onhandig gedrag. In mijn geval is dat (te) veel focussen op resultaat, niet helpende gedachtes in stand houden, mijn aandacht richten op wat er niet goed gaat en daardoor snel geïrriteerd zijn, met alle gevolgen van dien. Ik werd er onrustig van en kreeg letterlijk een knoop in mijn nek door de spanning die ongemerkt mijn lijf in kroop.

In de vakantie heb ik het werk en de twijfels grotendeels los kunnen laten, afstand kunnen nemen en me vooral kunnen richten op de fijne momenten met mijn gezin. Maar de spanning in mijn nek bleef.

Eenmaal terug van vakantie viel mijn oog op een prachtig Engelen kaartenset. Ik deed er een uitgebreide oefening mee om inzicht te krijgen in mijn huidige situatie, mijn uitdaging en mijn missie. En wat een prachtige boodschap en bevestiging kreeg ik hieruit terug! Het continu afstemmen op – en ontdekken van mijn ware zelf en wat daar wel en niet bij past is mijn uitdaging en de reis die ik te maken heb. Dat is ook precies waar mijn missie over gaat en wat voor mij de essentie is: het ontdekken van je ware zelf! Daarbij mag ik mijn gevoel meer aandacht geven en mijn hart blijven volgen, om te doen wat bij mij past.

Deze kaarten gaven me weer een stuk hernieuwd vertrouwen en vooral ook enthousiasme om door te gaan op de ingeslagen weg. En de uitspraak van Tony maakte de cirkel rond. Want natuurlijk heb ik ook te blijven werken aan mijn eigen groei, mijn eigen mindset, mijn eigen omgeving. Een opleiding, een jaarprogramma, zelfs een transformatie is niet voldoende om je leven blijvend te veranderen. Een afkick programma geeft ook geen garantie voor een leven lang succes, om maar iets te noemen. Het vereist elke keer weer bewustwording, training, bewuste keuzes maken, kleine stappen zetten richting (het ontdekken van) je doel. Dat je even twijfelt of terugvalt in oud gedrag wil niet zeggen dat er niks is veranderd en je weer terug bij af bent. Natuurlijk niet! Maar je moet er wel bewust aan blijven werken, blijven trainen, je blijven richten op waar je naartoe wilt.

Want, life is constant growth, so keep growing along!